Het schijnt normaal te zijn in blog-land om het over je eigen ervaringen te hebben. Tot nu toe ben ik vooral bezig geweest met kennis-gerelateerde zaken. Nu leek het mij een mooi moment om ook mijn twijfels het internet op te slingeren.

Waarom?

Omdat het heel normaal is om twijfels te hebben. Of je alles wel goed genoeg doet, of je wel uit het leven haalt wat erin zit, of je goed bent voor je familie/partner/gezin/kinderen/buren/… (streep door wat niet van toepassing is). Het akelige is dat, wanneer je nèt even in zo’n dipje zit, twijfels je behoorlijk kunnen ontregelen. Wat er uiteraard weer voor zorgt dat je misschien nèt wat minder goed bent voor familie/partner/gezin… afijn, vul maar in!

Iedereen heeft hersenen die gedachten produceren, waarvan een groot aantal geen helpende gedachten zijn. Zo werkt het (jammer genoeg?). Het zijn mijn hersenen die deze twijfel zaaien. Het zijn mijn hersenen die de gedachten maken. Het hoeft nog niet waar te zijn.

Ja, leuk. En dan? Ik was dan zo dat ik alles ging checken. Vraag 1: is het waar wat mijn hersenen denken? Vraag 2: Zo nee, wat is dan wel waar. Om vervolgens in dezelfde vicieuze cirkel te verdwijnen als de vorige alinea.

Toch is het besef dat gedachten maaksels zijn van ons eigen brein mij de afgelopen tijd steeds meer gaan steunen. Acceptatie van het feit dat een (nare) gedachte er is, dat mijn hersenen deze gedachten hebben uitgepoept. Daarnaast de keuze maken of ik met de gedachte verder wil of dat ik deze zoals menig grote boodschap het riool door wil bonjouren. En … dat is best mindful!

Nee, ik heb niks met chakra’s of andere mogelijke mindfulness-bijkomstigheden. Ik ben vooral geïnteresseerd in het verbreiden van de positieve effecten van het ‘stilstaan’. In onze cultuur is stilstaan iets wat een negatieve klank heeft. We moeten door! Gedrevenheid is zeker geen slechte eigenschap, maar waar blijft de rust die wij als mensen óók nodig hebben? De enorme hoeveelheid informatie, afspraken, verantwoordelijkheden, verwachtingen: het kan je soms de keel dichtknijpen! En in dit kader vind ik het heerlijk om soms helemaal tijd voor MIJ te hebben.

Mindfulness is voor mij tijd voor mijzelf. Ik leer mijzelf beter kennen. Ik voel mijzelf beter aan en weet vaker wat ik nodig heb. Een bevrijding. En daar is niks zweverigs aan. Ik hoop binnenkort aan de slag te gaan met de leukste doelgroep op aarde en zo deze generatie een mindful basis te geven. De informatievoorziening zal alleen maar sneller gaan. Laten we onze kinderen dan ook bewust leren stilstaan!

Category
Tags

Comments are closed

%d bloggers liken dit: