Afgelopen week las ik een reactie op goedbedoelde opvoedingstips. Deze reactie was niet erg subtiel. Wat de coach zich in het hoofd haalde om deze tips te delen. Dat ouders het zelf heus wel wisten hoe zij de kinderen zouden moeten opvoeden. Waar de coach zich mee bemoeide? En dat is ook zo! Deze opvoeder heeft groot gelijk. Als ouder heb jij vast wel een visie over hoe jij jouw kinderen wilt opvoeden. Dan heb je toch ook niks aan de –goedbedoelde, maar ongewenste- tips van die coach?

Toch wil ik hier graag op reageren, omdat ik wat schrok van de heftige reactie. Het is jammer dat iemand het nut van tips delen op internet zo afzwakt. Een laagdrempeliger manier dan het internet om informatie te delen is er niet. Opvoeden is een belangrijke taak. Hoe fijn is het dan dat informatie vrij toegankelijk is voor alle ouders en opvoeders?

De keuze of je iets met de informatie doet is altijd aan de ouder of opvoeder zelf. Daar ben jij de volwassene voor. Jij bepaalt of dit geschikt is voor jou en jouw kind. Of jij een coach nodig hebt bij de opvoeding van jouw kind bepaal jij (vaak) ook zelf.

Wat ik belangrijk vind bij opvoedingstips is dat lastig gedrag wat bij ieder kind voorkomt beschreven wordt. Ouders herkennen het kind hierin en kunnen misschien verder met de handvatten die in veel situaties helpen. Nee, er is geen manier die voor alle kinderen werkt. Er zijn wel stappen waar alle kinderen baat bij hebben.

Dus, waar maak jij je druk om? Heb jij niks aan de opvoedtips? Wat fijn! Jij bent als opvoeder vaak goed in staat in te schatten wat jouw kind nodig heeft. Vertrouw daarop. En mocht jij hulp nodig hebben dan kan het internet een bron van inspiratie zijn. Of je zoekt een coach…

Category
Tags

Comments are closed

%d bloggers liken dit: