Jouw werk is de plek waar je iedere week een significant aantal uren doorbrengt. Jouw werk is belangrijk voor je. Tenminste, wanneer je een gemotiveerde werknemer bent zijn er factoren in jouw werk die je aanspreken. In jouw werk weerklinkt jouw passie, jouw drijfveren. Wat een prachtig ideaalbeeld!

En dan is er de realiteit. Natuurlijk kan jouw werk niet altijd leuk, enerverend, interessant zijn. Je hebt er in een gemiddelde maand ook vast wel eens dagen tussen zitten dat je geen zin hebt om onder je warme dekens vandaan te kruipen en op de fiets te stappen. In een erger geval zijn er zelfs perioden dat stress toeslaat.

De persoon die zich nooit afvraagt of zijn baan nog steeds datgene is waar hij (of zij) voor wil gaan moet ik nog tegenkomen. Als persoon groei je het hele leven door, dus het zou vreemd zijn wanneer je niet af en toe aan jezelf de vraag stelt of ‘dit nog wel is wat jij wilt’. Deze baanontevredenheid is echter iets anders dan stress op je werk. Baanontevredenheid ontstaat wanneer jouw baan niet meer bij je past.

Wanneer je stress ervaart is het belangrijk de oorzaken te achterhalen. Deze oorzaken zijn anders dan de oorzaak van baanontevredenheid. Stress op het werk wordt vaak veroorzaakt door een van de volgende factoren.

  • De arbeidsinhoud: te hoog of te laag werktempo, eentonig werk, gevaarlijk werk, weinig mogelijkheden om zelf het werk in te delen;
  • Arbeidsomstandigheden: reorganisatie, flexcontracten, werkonzekerheid, slechte werk- en rusttijden;
  • Arbeidsverhoudingen: slecht leidinggeven, onvoldoende sociale ondersteuning, ongewenste intimiteiten, gebrek aan inspraak.

(bron: website Universiteit Twente https://www.utwente.nl/nl/hr/vgm/gezondheid/gezonde-leefwijze/stress/oorzaken-gevolgen/#gezonde-en-ongezonde-stress-wat-zijn-de-oorzaken )

 Wanneer jij geen mogelijkheid ziet om jouw situatie op het werk te veranderen is het logisch dat je aan jouw baan gaat twijfelen. De enige die antwoord kan geven of de huidige baan bij je past ben jij zelf! Is jouw werk nog steeds belangrijk voor je? Ben jij die gemotiveerde werknemer? Weerklinken jouw passie en drijfveren in wat jij iedere dag doet? Is het antwoord nee? Bekijk dan de mogelijkheden om over te stappen binnen het bedrijf. Zoek vacatures. Praat met mensen binnen het sociale netwerk (familie, vrienden). Waar liggen jouw mogelijkheden?

Stress op het werk is vaak moeilijker op te lossen dan het probleem van een baan die niet meer past bij jou. Vaak ook omdat jij het juist erg naar je zin hebt op je werk en alleen die (éne?) factor(en) zou willen veranderen. Mocht dit het geval zijn: zoek dan hulp. De situatie van buitenaf laten analyseren kan heel veel verhelderen.

Category
Tags

Comments are closed

%d bloggers liken dit: