Lange tijd dacht ik dat ik de enige was die over allerlei zaken piekerde. Dat andere mensen veel minder last hadden van dwingende gedachten. Gedachten die ervoor zorgen dat je wat je doet heel goed wilt doen. Gedachten die ervoor zorgen dat je eigenlijk niet meer durft. Gedachten die zeggen dat jij minder bent dan anderen.
Vermoeiende gedachten.

Tijdens mijn eigen mindfulness-traject kwam ik er achter dat veel mensen last hebben van de gedachten die (onbewust!) langskomen op een dag. Het voelde als een bevrijding om te merken dat mensen deze gedachten voor ‘waar’ aannemen. Ook een bevrijding was het om te ontdekken dat wat ik denk niet perse waar is. Misschien beter gezegd: om te vóelen dat wat ik denk niet perse waar is. Er zijn zoveel, ontelbaar veel, gedachten die ons brein aanmaakt dat deze onmogelijk allemaal waar kunnen zijn. Maar ja, wie denkt daar dan weer langer dan twee seconden over na?!

Wanneer neem je eigenlijk de tijd om even níet na te denken. Wanneer neem je de tijd om de gedachten van je af te laten glijden en even alleen maar te zijn. Een moment voor jezelf?

Dat is eigenlijk een prima voorbeeld, want bij ‘een moment voor jezelf’ schieten bij mij al direct verwachtingen en gedachten door mijn hoofd. Plaatjes van thee, zaken voor jezelf regelen, dat soort activiteiten. De drang om aan al die activiteiten en verwachtingen te voldoen, zelfs bij iets wat ontspannen zou moeten zijn, creëert juist die spanning! Je wilt voldoen aan dat plaatje en wanneer jij met je kop thee op de bank zit je ontspannen kunnen voelen.

Dus voor vandaag:
– Sta stil
– Adem rustig een paar keer in en uit
– Laat je gedachten voor wat ze zijn
– Wees in het moment

Een hele fijne dag gewenst!

Category
Tags

Comments are closed

%d bloggers liken dit: