Omdat het hip is… Wat is mindset?

Mindset is de houding van jouw ‘geest’. In deze theorie bestaan er twee mogelijkheden.

  1. Een vaste mindset (fixed mindset). Met een vaste mindset heb jij het gevoel dat alles wat jij kan vastgelegd is. Je hebt een bepaalde hoeveelheid talent en ‘dat is dat’! Uitdagingen aangaan is met deze mindset vrij lastig, want als jij daar geen talent voor hebt dan zou het best eens kunnen mislukken. Gevolg is dan ook dat je vaak geen moeite wilt doen voor uitdagingen. In de hoofden van mensen met een vaste mindset kun je iets óf je moet er heel hard voor werken. En als je hard werkt… dan zien anderen natuurlijk ook dat jij geen natuurtalent bent!
  2. Een groeimindset (growth mindset). Als je ervanuit gaat dat je in alles kan leren en beter kan worden sta je open voor uitdagingen. In tegenstelling tot de vaste mindset zijn mensen met een groeimindset gericht op verbeteren. “Door fouten maken leer je”. Opgeven is bij deze mensen geen optie, want hard werken om ergens te komen hoort er bij.

Het ontwikkelen van een groeimindset kan dus leiden tot meer interesse om te leren. En goed nieuws: een mindset valt te veranderen!

Category
Tags

Comments are closed

%d bloggers liken dit: