Ik werd geïnspireerd door de blog ‘de laatste loodjes

Van ‘moeten’ wordt je moe. Van ‘willen’ krijg je energie.

Iedereen is bekend met het volgende gesprek:
“Hoe is het met jou?”
“Ja, goed, druk! Met jou?”
“Ja, ook druk”
Je zou je toch bijna schuldig gaan voelen, wanneer je kan zeggen dat je je verveeld?!

Door al het ‘moeten’ van tegenwoordig slopen wij onszelf. We lopen door tot op het tandvlees en zijn dan nog steeds niet tevreden. De lat ligt zo hoog, dat het bijna onhaalbaar, ondenkbaar is om de lat te halen.

En wat leren wij hier onze kinderen mee? Zij zien uitgeputte ouders, zij zien constante actie. Zeker in de zomermaanden met uitzicht op een lange vakantie is er een groot contrast ontstaan tussen de routine en het werken en de vrijheid in de vakantie.

Waarom gunnen we onszelf niet meer dan dat? Waar is het uitrusten van een lange werkdag? Waar is het vertrouwen gebleven dat wij rust verdienen?

Ja, er zijn dingen die moeten. De meeste ‘moetjes’ zorgen echter ook voor rust, reinheid en regelmaat. Deze drie zijn voor veel mensen ook een wens of doelstelling. Die ‘moetjes’, die écht belangrijk zijn, die je écht wilt, slijpen er zo vanzelf in. Het dwingende karakter echter van allerhande activiteiten die wij ondernemen in een gewone werkweek is buiten proporties. Willen wij alles wel wat we doen? Móeten wij alles wel wat we doen? Of doen wij ze voor de naam, om het gevoel te krijgen niet te falen, om te laten zien wat we allemaal kunnen? Voor wie dan???

Mijn aandacht gaat sinds een paar jaar uit naar ‘willen’. Er wordt mij iets gevraagd, maar wil ik dat ook daadwerkelijk? Ik neem de rust om af te wegen wat het mij brengt, wat ik er van kan leren. En nee, dat lukt niet in alle situaties. Het zorgt ervoor dat ik meer momenten pak voor rust. Ik let meer op mijn wensen en toekomstdoelen en handel overeenkomstig. En héél af en toe voer ik tegenwoordig het volgende gesprek:

“Hoe is het met jou?”
“Ja, goed, druk! Met jou?”
“Nou, eigenlijk lekker saai!”

En daar ben ik trots op!

 

Category
Tags

Comments are closed

%d bloggers liken dit: