Natuurlijk leuk om een kijkje in de keuken te hebben in het leven van een ander. Zeker wanneer het gaat om zwangerschap en opvoeden als ouder. Want hoewel ik ondertussen meer dan 150 kinderen de afgelopen 10 jaar in de klas heb gehad: opvoeden als ouder is echt andere koek! Mijn belevenissen schrijf ik graag op. De hoogtepunten, maar ook de mindere momenten… hopelijk veel plezier met mijn ervaringen!

Zwanger van nummer drie (deel 2)

Bij de verloskundige zijn wij uitgebreid geïnformeerd over de verschillende testen die je als aanstaand ouder kunt laten doen. Wat een keuze en waar kies je voor? Wil je precies weten óf alles goed is en wat er dan eventueel mis is met de baby? Wil je weten, want dat kan tegenwoordig ook, wat er mis is met jou?

Onze discussie ging vooral over de mogelijke voorbereidingen die we zouden kunnen doen als we wisten wat er aan de hand zou zijn. Ook hebben we het gehad over de mogelijkheid dat er ernstige afwijkingen geconstateerd zouden worden, zowel bij mij als de baby. Wat zouden we dan doen? Ja, net als het geslacht van jouw kind weten is het in de voorbereiding handig om te weten of je kind een afwijking heeft. Daartegenover: als het geen levensbedreigende afwijking is heb je in het eerste jaar met de baby toch ook nog tijd? En bij levensbedreigende afwijkingen… wil je het dan weten of laat je verdriet en rouw op je pad komen zoals het komt? Hele gekke afwegingen om over te praten wanneer je in ‘blijde verwachting’ bent zoals ze zeggen. Tenminste, dat blijf ik toch wel iets raars vinden. Én wat bij ons meespeelde is dat de keuze die wij maken ook invloed heeft op onze twee andere kinderen. Zij weten van de baby, zij zijn echter minder op de hoogte dat er ook anders zou kunnen lopen dan vaak in de boekjes beschreven staat.

Met alle informatie over de verschillende testen raakte ik in de war. Gelukkig is er genoeg te vinden in de folders en op internet over hoe je een keuze kan onderbouwen. Ik heb het mijzelf makkelijk gemaakt en de informatie gekaderd. Lekker overzichtelijk. Nu weten wij tenminste waar we over discussiëren.

Een keuze voor bovenstaande mogelijkheden is heel persoonlijk. En zoals je ziet is er vooral in het begin van de zwangerschap behoorlijk wat te kiezen. Niemand kan je dwingen om een bepaalde keuze te maken, want wat jij kiest, daar voel jij je het prettigst bij. Meningen die mensen hebben over jouw keuze zijn persoonlijk. Net als de mening die jij hebt. Hou je dus vooral bij je eigen gevoel. En misschien helpen de volgende vragen jou nog in je keuze:

  • Wat is jouw eerste gevoel bij het afnemen van de tests?
  • Wat ga je doen met de informatie die je uit de test verkrijgt?

Doe eventueel met je partner de ‘keuzehulp vragenlijst’, die beschikbaar wordt gesteld door het RIVM.

Category
Tags

Comments are closed

%d bloggers liken dit: