#hoedan

Weerbaarheidstraining

In januari start Gezin en Ik weer met de weerbaarheidstraining ‘Bikkeltjes met lef!’ van Bikkels.nl. Sinds 2018 geef ik deze trainingen  met veel plezier. Hoewel er op de site veel te vinden is over de weerbaarheidstraining toch een stukje over hoe dat nu precies werkt. Vragen als ‘hoe gaat dat dan?’, ‘hoeveel tijd gaat erin zitten’en ‘is zo’n training wel wat voor mijn kind?’ zijn toch vragen die vaak langs komen en vrij makkelijk te beantwoorden zijn!

De komende weken dus antwoord op bovenstaande vragen. En vandaag de vraag:

Hoeveel tijd gaat erin zitten?

Hoeveel tijd in een volledig bikkeltraject gaat zitten hangt af van jullie eigen inzet. Ik adviseer iedere dag aandacht te besteden aan de training en de vaardigheden die in een week centraal staan. Het werkt voor ieder kind echter anders. Toch heb ik geprobeerd een globale opsomming te maken van het aantal uur wat het traject kost.

De intakevragenlijst– de vragenlijst die voorafgaand aan het intakegesprek wordt ingevuld- kost ongeveer een half uur.

Het intakegesprek kost vaak een half uur. De reistijd naar Leiderdorp tel ik daarbij niet mee.

De bijeenkomsten zijn negen maal een uur, dus 9 uur, voor de training ‘bikkeltjes met lef’. Een individueel traject is met deze training ook mogelijk, maar daarbij kan ongeveer hetzelfde aantal uur gerekend worden.

Het huiswerk is het (herhaald?) voorlezen van een verhaal uit het boek ‘bikkeltjes met lef!’ en het aandacht besteden aan de vaardigheden die bij de trainingsdag behandelt worden. Dit hangt af van het kind, maar het zou fijn zijn als tijdens het traject de planning thuis aangepast wordt op de training. Een kwartier per dag aandacht besteden aan de leerpunten is heel fijn! Dat komt dan ongeveer neer op anderhalf uur gedurende de week.

Alles bij elkaar opgeteld: 24 uur training in 9 weken.

Best een pittige tijdsinvestering dus! Dit zal ik zeker behandelen in het intakegesprek, omdat ik merk dat aandacht voor het traject heel belangrijk is in de stappen die een kind zet in de ontwikkeling. ‘Bikkeltjes met lef!’ doe je samen!