Hoe laat ik mijn kinderen hun eigen troep opruimen?

Heb je jonge kinderen, dan ben je veel tijd bezig met het aanleren van vaardigheden. De komende maand staat dan ook in het teken van het aanleren van vaardigheden bij jonge kinderen. Iedere week publiceer ik een onderwerp met wat tips en een leuke (gratis!) download. Veel plezier de komende weken… en succes natuurlijk 😉

“Ruim je spullen nou eens op!”

Dat het aanleren van vaardigheden bij kinderen nogal eens tot frustratie kan leiden hebben de voorgaande onderwerpen denk ik wel aangetoond. Als slot van deze vaardigheden-maand een onderwerp wat eigenlijk van alle leeftijden is. Tenminste, in ons huishouden kan er ook wel eens een akkefietje tussen pappa en mamma voorkomen als er wat ligt te slingeren!

Een aantal tips wat het in het algemeen makkelijker maakt om op te ruimen:

  1. Geef spullen een vaste plek
  2. Zorg dat de opbergruimte passend is voor wat je er wilt opbergen
  3. Bewaar niet te veel, vraag jezelf af wat je écht nog nodig hebt

Meer tips om je huis opgeruimd te houden:

https://sochicken.nl/huis-opruimen

Maar hoe kan je je kinderen stimuleren de spullen op te ruimen die ze hebben gebruikt? De grootste ergernis is namelijk dat er heerlijk wordt gespeeld, maar dat vervolgens de hele kamer vol ligt met eigenlijk al het speelgoed wat er ooit in huis gehaald is! En dan… heb je als kind al helemaal geen zin meer om op te ruimen, want “het is veel te veel”!

Misschien komt het stappenplan van pas als een kind geen idee heeft waar te beginnen, maar mijn tips zullen ook zeker meer structuur brengen in het minst leuke moment van het spelen.

Mijn tips op een rij:

  1. Laat je kinderen van jongs af aan meehelpen met opruimen/in het huishouden. Gewoontes blijven hangen en zorgen er dus voor dat je kind weet wat opruimen is en ook ervaart dat dat erbij hoort.
  2. Maak opruimen leuk. Wedstrijdjes, spellen, grapjes, alles werkt om een klus te klaren. En wanneer jij vrolijk je schouders eronder zet ziet je kind ook nog eens een positief rolmodel. Naast het feit natuurlijk dat grapjes een heel stuk leuker zijn dan gemopper.
  3. Geef je kinderen een behapbare taak, pas de opdracht aan aan de leeftijd van je kind. Vraag een kind van drie niet om de tafel schoon te maken met een sopje, want dan weet je van te voren dat de volgende frustratie voor de deur staat. Duplo in een bak gooien kan een kind van drie echter heel goed. En een kind van zes kan prima met een natte lap de tafel afnemen.
  4. Neem de tijd! Vaak zorgt tijdsdruk ervoor dat jij als ouder het moeilijker vindt om rustig en positief te blijven. Heb je een afspraak, zet een wekker, zodat je genoeg tijd hebt om op te ruimen en jouw kind een positief gevoel te laten hebben over het opruimen. Positiviteit stimuleert!

https://www.minime.nl/artikelen/693/kind-leren-opruimen

https://www.oudersvannu.nl/kind/opvoeden/leren-opruimen/