Hebberig?

Stapels verlanglijstjes bij de schoenen, tranen met tuiten, omdat ’s ochtends de schoen of sok leeg blijft? Arme hummeltjes zijn het toch.

Het uitzicht op een gevulde sok met snoepgoed of je lievelingsspeelgoed is natuurlijk ook prachtig. En je bent gek als je dan niet teleurgesteld bent. Waarom is die reactie dan zo irritant? Omdat teleurstelling vaak samen gaat met huilbuien en woede-uitbarstingen. De spanning van het zetten van de schoen overstemt soms de gezelligheid die zo’n moment kan hebben.

Wordt het niet eens tijd al die drukte af te schaffen? Zijn onze kinderen dan extreem hebberig dat zij zich zo gedragen? Zijn wij als ouders dan zo destructief bezig met deze verhalen?

Nee! De cadeautjestijd in december kan nuttig en positief werken voor de ontwikkeling van je kinderen. Deze tijd speelt enorm goed in op de belevingswereld van (jonge) kinderen. Ze kunnen verdwijnen in de verhalen en mystiek van de gebeurtenissen bij Sinterklaas en Kerstfeest. Daarnaast leren ze omgaan met spanning en teleurstelling, mits je je enigszins voorbereid. Bij ontladingen van emotie zou het er dus op kunnen duiden dat jouw kind misschien andere verwachtingen had van de situatie.

En wat dan nog? De momenten van teleurstelling horen er net zo goed bij als de blijdschap van het krijgen van een cadeau. Niet alles kan even leuk zijn, altijd. Dat is iets wat wij in dit land soms vergeten.

Dus naast de gezelligheid is het misschien een tip om het ook te hebben over verwachtingen, gevoelens en een afspraak te maken hier en daar. En dan kan je er altijd nog voor kiezen om het feestgedruis voor jouw eigen gezin te beperken als de spanning ze te veel wordt. Als ouder heb je daar namelijk best veel over te zeggen!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als blog