Zo hoort het

Het nieuwe jaar is begonnen. Tijd om te bedenken wat je graag zou willen blijven doen en wat je zou willen veranderen. Een schone lei! Standaard ´goede voornemens´ hebben te maken met het veranderen van gewoonten, gezonder worden (afvallen of sporten) en meer tijd voor elkaar of jezelf. In de komende maand heb ik mijn eigen mening hierover geformuleerd en wat leuke links gezocht die jou misschien ook kunnen inspireren. Veel leesplezier!

Allemaal hebben we een idee hoe iets hoort. Zo zijn we vanaf onze jeugd geprogrammeerd en zit er een heleboel gedrag in ons wat cultureel bepaald is. Onze keuzes hangen af van onze geschiedenis, onze aard en onze verlangens. En waar ik nog steeds regelmatig tegenaan loop is dat ik een keuze maak, omdat ‘het gewoon zo hoort’. Ook dit heeft mijns inziens veel te maken met goede voornemens, want veranderen kan alleen doordat je andere keuzes maakt dan dat je hiervoor hebt gedaan.

Ook de slagingskans van deze verandering ligt in het bewust keuzes maken. Bij het kiezen tussen worteltjes of doperwtjes zal je hier geen last van hoeven hebben (worteltjes, uiteraard), in de zin dat deze keuze geen effect heeft op jouw geluksgevoel, jouw sociale contacten en noem het maar op. Er zijn weldegelijk andersoortige keuzes die je maakt, omdat je misschien denkt dat deze van je verlangt worden.

Je bewust zijn van waarom je een bepaalde keuze maakt is ontzettend belangrijk bij het ervaren van jouw verlangens. En nee, dan gaat het niet om wortels. Het gaat om levenskeuzes: liefde, familie, vrienden, ervaringen, eigendommen, noem maar op.

Maak jij hier keuzes over op basis van wat ánderen verlangen of ga jij uit van wat jíj graag zou willen. Is er een mooie balans tussen hoe vaak jij voor jezelf kiest en voor de ander? Dat zou namelijk het mooiste zijn!

Meer weten?

https://www.desteven.nl/leerdoelen/persoonlijke-leerdoelen/autonomie-leerdoelen/keuzes