Hoe voorkom ik frustraties bij aankleden van kinderen?

Heb je jonge kinderen, dan ben je veel tijd bezig met het aanleren van vaardigheden. De komende maand staat dan ook in het teken van het aanleren van vaardigheden bij jonge kinderen. Iedere week publiceer ik een onderwerp met wat tips en een leuke (gratis!) download. Veel plezier de komende weken… en succes natuurlijk 😉

“Schiet nou op! We moeten zo weg!”

Aankleden aanleren kan een grote frustratie zijn voor ouders. Het gaat langzaam, waardoor er tijdsdruk ontstaat. Kinderen vinden het vaak moeilijk en geven op als het niet lukt, waardoor er botsingen kunnen zijn. Maar waar kan je nu op letten om jouw kind tóch zelfstandig te laten aankleden? En wat mag je verwachten van jonge kinderen?

Onder aankleden (en je zou hier uitkleden ook onder kunnen laten vallen) versta ik het zelfstandig aantrekken van kleding. Je kunt met het aanleren van deze vaardigheid al heel vroeg beginnen door te benoemen wat je doet en het voor te doen aan het kind. Zo weet een kind al gauw wat je bedoelt en kan je het kind (kleine) opdrachten geven.

“trek je sok maar omhoog” is een tussenstap voor het aanleren van aantrekken van sokken en zo kan je alles opdelen in stapjes. Hoe eerder je begint met deze oefeningen, hoe makkelijker je het kind vertrouwt maakt met wat er allemaal moet gebeuren en hoe ‘normaler’ aankleden is.

En wat nou als het kind het niet kan of wil?

Niet kunnen betekent dat je meer tijd uit zal moeten trekken om te oefenen of aanpassingen zal moeten maken in wat een kind zelf doet. Niet willen is geen optie, want om jouw 25 jarige zoon of dochter nog steeds zijn of haar sokken aan te doen klinkt wat gek, toch?

Het niet willen aankleden komt vaak voort uit een onderliggend gevoel: misschien vindt het kind dat het niet snel genoeg gaat en raakt het gefrustreerd? Misschien is het bang iets fout te doen? Probeer achter de oorzaak te komen en bedenk een plan vanuit deze oorzaak.

Frustratie verdwijnt vaak als de tijdsdruk wordt weggenomen: sta wat eerder op, zorg dat de tijd inzichtelijk wordt en dat er zeker een succesmoment is (je hebt 10 minuten om je sokken aan te trekken, kijk maar op de kookwekker), geef kleine opdrachten.

Bang iets fout te doen verdwijnt vaak als een kind successen ervaart: blijf bij het kind, geef kleine opdrachten en benoem het als het goed gaat.

In alle gevallen geldt: zorg voor duidelijkheid. Daarom is de gratis download deze keer een stappenplan voor het aan-en uitkleden! Hang het plan op, leg het uit en begeleid jouw kind de eerste keren. Je zult zien dat na een paar dagen de stappen duidelijk zijn en het kind een gevoel van trots ervaart!