Deel 4 Opruimen en inpakken

Na een aantal jaar zoeken is het ons gelukt: een huis waar wij, hopelijk, al onze dromen waarheid kunnen laten worden! Daar tegenover staat dat het niet om de hoek is. We zullen verhuizen naar een andere regio ongeveer een uur van waar we nu wonen. Hoewel wij daar zelf niet tegenop kijken hebben wij natuurlijk drie medebewoners van ons huis die daar -zeker- anders tegenaan kijken. Hoe onze verhuizing verloopt deel ik in mijn blog. Je moet toch èrgens je verhaal kwijt 😉

Wel eens geprobeerd je kinderen te laten opruimen? Herinneringen aan jouw eigen kamer vroeger? Mijn kamer was altijd een puinhoop: kleding over stoelen, speelgoed op de grond, bed onopgemaakt. “Kind eigen”, zal je misschien zeggen. Zeker, daar ben ik het helemaal mee eens. Bij een verhuizing zorgt het bij ons wel voor een extra horde in het verhuis-proces.

De kinderen zijn namelijk, net als hun ouders, nogal verzamelaars. En als de verzameling nu zou bestaan uit Donald Ducks of iets anders bruikbaars… In ons geval bestaan verzamelingen uit kastanjes, planken, steentjes, schroeven, eerder geknipte papiertjes die als voer dienden voor de knuffels. In ieder geval geen zaken die je in ons gezin ‘zomaar’ zonder discussie in een vuilniszak kan knikkeren.

Hemeltjelief. Wat een uitzoekerij. Samen met de kinderen ben ik bij schrijven van dit stuk al minimaal drie uur bezig geweest. Wat we gedaan hebben? Twee lades uitgezocht, waarin tekeningen vanaf de geboorte bewaard werden. De koppoters zijn mij om de oren gevlogen. Daarnaast ook de verwijten hoe ik het in mijn hoofd kon halen een tekening bij het oud papier te willen gooien. Ik zag toch ook wel dat dat een lieveheersbeestje was, daar, in dat hoekje van het A3 vel met potloodkrassen? En de uitroep: “Nee! Mam! Wat doe je?! Die gebruik ik nog!” na het wegblazen van de stofnesten die aan het papier hangen.

Dat we als volwassenen en kinderen spullen van ‘waarde’ anders inschatten is mij weer pijnlijk duidelijk geworden. Gelukkig hebben we de lades opgeruimd en met een trots gevoel achter kunnen laten. Geen blijvende relatieschade hier!

En mamma heeft nog een paar koppoters achterover kunnen drukken. Niet doorvertellen.

Word vervolgd…