Schaamte

photo of a boy covering his eyes
Photo by Anna Shvets on Pexels.com

We worden vaak blij van onze kinderen, maar sommige opmerkingen van ze kunnen soms behoorlijk het rood op de wangen van ouders brengen. En dat terwijl een kind zich van geen kwaad bewust is.

Waar kinderen zich, zoals eerder gezegd, op jonge leeftijd vaak niet bewust zijn van gevoelens van anderen, hebben ze ook niet het inzicht in wat er wel en niet als acceptabel wordt gezien in de samenleving waar een kind in opgroeit. Die ongeschreven regels hebben ze nou eenmaal niet meegekregen en zullen dus verteld moeten worden.

Het is voor ons als volwassenen wellicht te vergelijken met een vakantie in een ver, onbekend land. Ook daar weet je vaak niet de gebruiken van de ‘locals’ waardoor er ongemakkelijke situaties kunnen ontstaan.

Wat doen wij als wij het niet precies weten? Juist… gewoon doen vaak. Of zoeken op de welbekende zoekmachine.

De enige optie die kinderen vaak hebben is de eerste: gewoon doen. En dat doen ze dan ook. Wat voor ons soms genante situaties kan opleveren.

Een geruststelling: alle ouders herkennen dit. Nog een geruststelling: het gaat over wanneer je uitleg geeft en het kind begeleidt in de gewenste omgangsvormen.