Luisteren

deer behind grass
Photo by Magda Ehlers on Pexels.com

Pas als kinderen in de kleuterklas zitten merk je vaak op dat ze gemakkelijker klanken kunnen onderscheiden van andere klanken. Soms beginnen kinderen met het herkennen van letters. Daarnaast kunnen ze steeds beter rijmen en luisteren ze vaak meer geïnteresseerd naar een verhaal.

Het zijn allemaal dingen die jonge kinderen leren. Het zijn ook dingen die wij ze gemakkelijk kunnen aanbieden met de taal die wij gebruiken. Een klein spelletje in de auto om je kind bezig te houden… “ik zie een b-oo-m. Rara, wat zie ik?”. Of rijmende liedjes leren… Het klinkt zo gemakkelijk en dat is het misschien ook wel.

Kinderen zijn net sponzen. Hoe jonger het kind, hoe speelser je met dit soort aanbod om kan gaan. Maar dat betekent helemaal niet dat ze er niks van opsteken! Integendeel…