Borstvoeding blog

Natuurlijk leuk om een kijkje in de keuken te hebben in het leven van een ander. Zeker wanneer het gaat om zwangerschap en opvoeden als ouder. Want hoewel ik ondertussen meer dan 150 kinderen de afgelopen 10 jaar in de klas heb gehad: opvoeden als ouder is echt andere koek! Mijn belevenissen schrijf ik graag op. De hoogtepunten, maar ook de mindere momenten… hopelijk veel plezier met mijn ervaringen!

Borstvoeding

Tijd om een onderwerp aan te snijden waar ik zeker geen expert in ben en waar ik mij ook best wat onzeker over voel: borstvoeding. Met de baby op komst zijn er genoeg dingen om aan te denken en één er van is de keuze voor de voeding. Ook bij de andere twee kinderen heb ik de keuze gemaakt om aan borstvoeding te beginnen. Helaas heeft dit in beide gevallen niet geresulteerd in een blijde, extatische, natuurlijke ervaring zoals ik heel veel lees op websites en (lovende, romantische) beschrijvingen van moeders bij wie het wèl vanzelf lijkt te gaan. Vandaar ook deze keer mijn twijfels.

Ik wil graag beslagen ten ijs komen. Ik zoek van te voren altijd informatie op, stel vragen aan verschillende mensen, praat erover. Ook bekijk ik de linkjes die ik vind in de verschillende geboortemail waar ik mij voor ingeschreven heb. Tja, een beetje studiebollerig misschien, maar ik zou het leuk vinden als het nu gewoon een keer gaat lukken. Wat mij tegenstaat zijn de romantische verhalen die ik iedere keer blijf lezen. Prachtig als jouw borstvoeding voor jou de meest fabeltastische ervaring in je leven is, bij mij was dat echt niet zo. “Helaas”, moet ik daar zeker bij zeggen! Toch blijf ik met kromme tenen zinnen als “In al die dertien maanden dronk je elke nacht wel een keer (of vaker) bij mij. Daarna viel je dan heerlijk verzadigd weer in slaap. Nooit was ik een nachtje weggeweest.” lezen. En het ergste: “Je kind voeden aan de borst is de normaalste zaak van de wereld, zo is het bedoeld. Dáár heb je die borsten voor. Je kind niet voeden aan de borst is een alternatief, waar ontegenzeggelijk minder voordelen aan verbonden zijn. (bron: borstvoeding.com)” Zo stuitend vind ik… hoe schuldig moet ik mij gaan voelen? Bedankt!

Bij de eerste hapte meneer mooi aan, leek alles prima te gaan, maar bleef hij de eerste week te licht. Uiteindelijk ben ik in week twee gestopt door borstontstekingen met 40 graden koorts, een constant vragend en huilend kind en een lieve vader die verbaasd naar mijn kolf keek toen ik na een half uur ‘tanken’ met moeite 20cc eruit had gekregen. “Is dat alles?” was zijn verbaasde reactie. Dit bevestigde mijn vermoedens en tegen alle adviezen in ben ik gestopt en een gelukkiger, kersverse moeder geworden.

De tweede ging beter! Ik was ontspannen, het leek ook dit keer goed te gaan met aanhappen. Kolven ‘moest’ ik van de kraamzorg niet, wat mij een hoop rust gaf. Toen de kraamzorg dag twee hoorde dat ik ’s nachts kolfde na het voeden verklaarde ze mij spontaan voor gek en vertelde dat ik zo veel mogelijk moest rusten. “Kolven doen we wel overdag”. Wat een geluk! Het hoefde niet, melkkoe spelen! Want heel eerlijk, als ik aan borstvoeding denk, denk ik niet aan een grommend en zuigend apparaat aan mijn lijf, maar eerder aan het gesmak van een schattig baby’tje. Afijn… ook dit schijnbaar positieve verhaal eindigt in mineur: borstontsteking, huilend kind, overspannen moeder. Nee. Niet iets om over naar huis te schrijven.

En dan nummer drie. Natuurlijk moet alles eerst nog maar goed gaan. Maar ook nu hoop ik een poging te doen borstvoeding te geven. Dat het niet ‘zomaar even lukt’ en ‘het meest natuurlijke proces’ is voor mij kennelijk, weet ik wel. Ik sta er dan ook nogal simpel in: ja, ik ga proberen borstvoeding te geven. Ik laat mij rustig inlichten door de kraamzorg en schakel hulp in als ik denk dat het niet goed loopt. Maar… ik weet ook dat ik van kolven niet gelukkig wordt, ik weet dat ik dit keer naar mijn kind ga kijken en niet zo zeer naar wat er verwacht wordt van borstvoedende moeders en ik weet vooral dat je van kunstvoeding hele leuke, gezonde kinderen krijgt!

(Een boek waar ik wel blij van werd: https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/215-borstvoeding-compleet-handboek-voor-ouders . Ook de site is zeer aan te raden, vooral de zin “Al is borstvoeding geven heel natuurlijk, toch is het voor een moeder niet altijd even vanzelfsprekend.” stelt gerust! Met dank aan de leestafel bij de verloskundige. Een foto van de kaft staat boven deze blog)