Deel 8 Relatietest met kinderen

Na een aantal jaar zoeken is het ons gelukt: een huis waar wij, hopelijk, al onze dromen waarheid kunnen laten worden! Daar tegenover staat dat het niet om de hoek is. We zullen verhuizen naar een andere regio ongeveer een uur van waar we nu wonen. Hoewel wij daar zelf niet tegenop kijken hebben wij natuurlijk drie medebewoners van ons huis die daar -zeker- anders tegenaan kijken. Hoe onze verhuizing verloopt deel ik in mijn blog. Je moet toch èrgens je verhaal kwijt 😉

Een relatie onderhouden is een ding. Elkaar vinden in tijden van stress is best lastig. Je hebt andere coping mechanismen en andere manieren van kijken. Luisteren verbetert ook niet echt wanneer je het druk hebt. Luisteren naar elkaar is zo belangrijk, maar vaak zo afwezig wanneer je de tijd niet hebt (of neemt).

Ook dit wisten we natuurlijk van te voren. In ons nieuwe huis was een stevige verbouwing nodig op de bovenverdieping om het voor ons ‘woon klaar’ te maken. Een verbouwing naast een verhuizing: prachtige ingrediënten voor vuurwerk in een relatie. Op de negatieve manier dan… Maar wij wisten dit van tevoren.

Om het recept compleet te maken gooien we dan ook nog even drie kinderen in de mix, die niet perse hoeven te verhuizen. Een snufje weerstand, een snufje gevoelige reacties en een schepje boze buien maken het verhaal compleet.

Naast de verhuizing zijn we ook in een relatietest beland. LETS GO.

Laten we het erop houden dat het fijn is om een uur naast elkaar in de auto te ‘moeten’ zitten. Ook al heb je soms de neiging de radio opeens middenin een zin van de ander op standje 10 te zetten: dat doe je niet. Je bent volwassen. Ook dit weten we van elkaar… en warempel… we komen er gewoon uit.

Hoe? Door de kinderen op nummer 1 te zetten. Die hebben hier niet om gevraagd. Wij moeten zo nodig onze dromen najagen? Prima. Dan moeten we ook zorgen dat de kinderen begeleid worden in het proces van afscheid en opbouw. En dat doen we. En volgens mij, met hier en daar een struikelmoment, ook best goed.

We redden ons door afspraken te maken. We spreken zo duidelijk mogelijk uit hoe wij ergens over denken. We proberen te luisteren. En nee, dat lukt niet altijd. Zeker niet. Relaties zijn niet eenvoudig. Kinderen opvoeden doe je niet ‘zo maar even’ en zeker niet zonder fouten te maken. Maar van fouten maken leer je. En van elkaar leer je ook. Samen staan we sterk. Het gaat zeker lukken. En we hebben pleisters mee voor onderweg.