Veranderen van gewoonten

Het nieuwe jaar is begonnen. Tijd om te bedenken wat je graag zou willen blijven doen en wat je zou willen veranderen. Een schone lei! Standaard ´goede voornemens´ hebben te maken met het veranderen van gewoonten, gezonder worden (afvallen of sporten) en meer tijd voor elkaar of jezelf. In de komende maand heb ik mijn eigen mening hierover geformuleerd en wat leuke links gezocht die jou misschien ook kunnen inspireren. Veel leesplezier!

Ontzettend irritant vind ik het ‘geconditioneerd’ reageren op situaties die vaak voorkomen. Bij heel veel situaties in het dagelijks leven reageer ik iedere dag hetzelfde. En het helpt niet. Dat is het ergste. Wat nog erger (of hoewel, erger, ongemakkelijker misschien) is, is dat anderen die reacties vaak makkelijk doorhebben. En ja, de beste stuurlui staan aan wal. Wanneer je een situatie van een afstandje bekijkt is het altijd makkelijker te benoemen wat er anders zou moeten.

Natuurlijk. Weet ik wel.

Maakt het niet minder irritant overigens.

Wat mij veel geholpen heeft in perioden van stress en dat mij nu nog steeds vaak helpt is het uitstellen van mijn reactie. De moppermomenten in huis worden bij mij altijd minder als ik mij bewust ben van mijn bui en dus, ook heel bewust, mijn reactie naar de ander uitstel. Het aanleren van ‘uitstelzinnen’ in mijn repertoire zorgt ervoor dat ik de ander even laat wachten, zodat ik denktijd krijg om een handige reactie te bedenken of om tot rust te komen.

Voorbeelden daarvan zijn: “ik moet hier even over nadenken, ik zet de wekker op 10 minuten en dan gaan we het erover hebben” (na bijvoorbeeld de 100ste vraag over wanneer/wat/wie/waarom………), “ik merk dat ik er nu niet goed over na kan denken. Ik kom er … op terug” (bij een sterke emotie).

Wat ik grappig vind is dat er op internet juist duizenden artikelen zijn die ons kunnen leren te ‘stoppen met uitstellen’. Soms helpt het mij echter juist om door een reactie uit te stellen minder het gevoel te hebben de ‘moppermoeder’ of ‘mopperechtgenoot’ te zijn. Als een reactie niet kan wachten, bijvoorbeeld in situaties van gevaar, dan geef ik’m natuurlijk, ook al is dat misschien niet de aardigste. In heel veel gevallen geeft het echter mij en de gesprekspartner wat lucht èn een goed gesprek daarna.

Als je juist uitstelgedrag hebt en je wilt er vanaf:

https://doesmindful.nl/nieuws-artikelen/uitstellen-incognito:-6-vormen

https://ruudmeulenberg.nl/geluk/uitstelgedrag/