Bonne bonne bonne?

Ja! Met deze drie tips!

Sint en Piet moesten minder rommelig strooien: ik pakte er een bakje bij!

Bijna is hij weer in ons land. Bij ons thuis is aan de kinderen nog niet zoveel te merken, maar de cadeauboeken en snoeperijen staan al weer een tijdje in de winkel. Wij hebben de hectiek nog wat kunnen uitstellen door af te spreken pas met de verlanglijsten te beginnen als hij de boot aangelegd heeft aan een stijger in Nederland.

Dus nu de vraag: bonne? Ofwel “goed” in het Frans.

Want hoewel ik Sinterklaas echt een van de leukste feesten van het jaar vind (samen met Halloween, Kerst en Pasen of wel… elk feest waar snoep aan te pas komt), weet ik ook hoeveel onrust het bij kinderen kan geven. Niet voor iedereen “bonne” dus.

Ik herinner mij vanuit mijn eigen beleving als kind de enorme spanning in mijn lijf. Ik trilde als een rietje bij het zingen van Sinterklaasliedjes… . Ik voelde mijn hart bonzen, daar kon Piet nog wat van leren met zijn gebons op de deur. Kortom: stress! En ‘leuke stress’ is net zo goed stress als ‘niet leuke’ stress. Waar moest ik in hemelsnaam heen met die spanningen? Eh, nou… de lucht in! En daarom sprong en rende ik en maakte ik ruzie met mijn zussen.

Bonne? Nou, nee. Niet heel relaxed.

Hoe maak je Sinterklaas nou wel goed en gezellig? Door het meest afgezaagde en saaie stokpaardje der opvoeding te gebruiken: rust, reinheid en regelmaat! Eigenlijk is dit in de meeste gevallen een goed idee, maar bij Sinterklaas vergeten wij dat in ons  eigen enthousiasme soms een beetje.

Dus:

  • Maak een aftelkalender (met de leukerd die ik post op mijn socials kom je een heel eind) en plan de Sint-activiteiten in. Zo kunnen jouw kleine stuiterballen zien wanneer wat gaat gebeuren, zeuren ze daarover minder aan jouw hoofd en weet jij ook waar je aan toe bent. Waarschijnlijk heb je zelfs meer tijd om leuke dingen te bedenken en ook dit geeft rust, maar dan voor jezelf.
  • Hou het ritme erin. Leuk Sinterklaasliedjes zingen bij schoenen, maar let op het naar bed-ritueel: als dit óók verandert naast de spanningen die er al zijn kan dit de stress vergroten. Lees in plaats van de gewone voorleesboeken Sinterklaasverhalen: zo hou je het voorleesritme ook vast, maar wel ‘in thema’.
  • Vaste dagen voor vaste activiteiten geeft ook rust: op donderdag schoen zetten, op zondag een wortel in de schoen… het geeft duidelijkheid en vermindert de spanning.

Saai? Ja, misschien voor ons als volwassenen wel. Waarschijnlijk geven de tips ook meer rust bij je kinderen en dus minder gezeur en boze- of verdrietige buien. En persoonlijk… heb ik dan liever saai 😉